Thursday, 5 July 2007

--~@ Driver @~--


what is your first car? mine is kancil 660cc. red colour, JEQ 8769. i bought it in year 2002 with rm1500 d/p with rm327 monthly installment for 7 years. i love that car a lot. i used to drive her from JB to KL every month and sometimes twice a month (ikut poket). low fuel consumption but comes with expensive spare parts. not highly recommended interms of money wise..but during that old days, she sure served me well.


i read one of my frends blog showing a picture of one guy sitting at the back of a truck without thinking about his safety and other road user. arent the guy out of his mind? sitting like that..apa ingat superman?


i remember the time kancil as my ride. honestly speaking la beb, org tengok kancil ni mcm keta lembu dan senang-senang je nak buli.


ok, let me tell one story. satu hari, me and wife in our journey back to mentakap (weekend with inlaws). u all familiar highway karak highway isnt it, so no need to elaborate further. with my kancil 660cc, well i tell u..kerja keras member. especially bila sampai area Genting Highland and Bukit Tinggi. Tersangap jugak la. well, nak dijadikan cerita..bila dah masuk jln kampung, jalan jadi 2 hala (highway ends at Pekan Karak). trafic getting slower nak2 lagi bila ada lori jadi kepala keretapi.


so, when my time come to overtake the lorry, ada satu keta (proton saga putih) between me and the lorry. the way i see it, i dun think hes gonna overtake the lorry sbb dia bawak slow sangat. So, when i saw opposite road was clear, i tekan minyak n try nak potong keta proton ni. U know what? dia tak bagi! makin dia laju! tadi bawak slow sangat. bila i nak potong dia pulak tekan minyak tak bagi i potong! dan keta arah bertentangan makin dekat. i try to push my kancil faster by playing with my gear, but still the proton didnt gave a slightess chance!technically my kancil is overpower by the proton by cc. but at least bila u nampak ada kereta nak overtake yours and jalan bertentangan ada keta, u give way. ini tidak..dia lagi tekan minyak! at last, i slowed down dan back to my original postion (blakang keta proton). can u imagine how selfish he was.


yang bengangnya..this car after the incident continued with his slow driving! man! im so pissed off! kalau dia bawak BMW or Mercedez ke i tak kisah sangat (yeah..org byk duit, naik keta besar tak pandang keta kecik n most of them are RUDE, typical rich drivers). ni tidak, bawak Proton Saga 1.3 buruk pun nak belagak. apa punya manusia la.

and that is not the first and last of me being bullied just because im driving a kancil. many times and still, i get the same result.


i know, kancil is the cheapest car available at that time. itu yg aku mampu, so what? ada aku kacau hidup korang? No! i cant understand this kind of behaviour. apa dorang dapat? satisfaction from other people misery? thats pathetic.


itu tak masuk pemandu yang memandu di lorong kecemasan (E-Lane) time heavy trafic jam. wei,other people pun nak cepat jugak..ingat dia sorang nak cepat. get in the line! and polis pulak satu, ikut time dia nak buat rondaan..ikut suka dia nak buat timetable. kalau penguatkuasaan tak kuat, macamana nak betulkan keadaan. Kalau dah tak ikhlas buat kerja, resign. bagi peluang orang lain yang betul-betul dan ikhlas nak buat kerja. Jangan bazirkan duit kerajaan bayar gaji buta korang. then rasuah..malas nak cerita. Fedup!


well, kita boleh nilai sendiri malaysian drivers ni macamana. i know, bukan semua. tapi, disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.

"dorang boleh buat, kenapa aku tak boleh?" <-- dun be stupid by following stupid acts from stupid people.


P.S. buatlah undang-undang ni dan itu, lancarlah OPS ini dan itu.selagi mindset malaysian masih di takuk lama...sampai bila-bila kita as the way it is right now and right this moment. like my frend says..


" But what's wrong with the box? Why blame the box when we actually don't think? I bet some people look for a box before they start to think; to stuff the crap they came up with and call it Jack, ready to spring a nasty surprise."


until then

3 comments:

pejaghazali said...

marah?? nanti kena juall heheheh :D apa2 pun, peace!! ;)

agus said...

Cilakak punya saga 1.3

Memang terasa aura manas kau mengenangkan insiden ya. sampai komen kepada komen pun kau quote. Hehe... chil my brother...

aku pun selalu kena buli segala macam jenis kereta, ya lah, kita drive keta kecik. tapi kekadang aku 'respond accordingly' lah juak, biar puas. of kos sebelum apa-apa, kenalah ukur baju di badan sendiri. mun rasa dapat, tekan beb, tekan... muahahaaaaa

silabi said...

peja, tak marah..cuma bengang

agus..hehehe, tekan gus jgn sik tekan. aku bukan apa..suka gilak daknya buli membuli..sik bagus utuk kesihatan mental ko tauk.