Friday, 8 June 2007

Nak dijadikan cerita

Korang penah dengar tak orang kena pukau? My wife cita semalam (kat Pahang, jiran mak mertua aku) kena pukau oleh seorang jurujual berketurunan Thailand. Kejadian berlaku pukul 9 pagi (waktu mesia)..makcik ni baru nak buat breakfast utk husband and anak-anak..habis, terus kena pukau bah (loghat sabah).

Kata mak mertua aku, pompuan tu jual barang (salesgirl) buatan Thailand..tapi jiran malang ni kata dia tak mau beli. Then, salesgirl ni kata nak air, dia dahaga. Lepas dia bagi air je terus tak ingat apa-apa. Bila sedar, barang kemas (<> RM2000.00) lesap. Nasib baik tak banyak. Dia pun buat repot polis kat Mentakab. Polis kata, ini adalah kes kedua berlaku kat taman tu. Hmmm..rupanya, makcik ni mangsa kedua. Malang sungguh.

Macam-macam hal orang sekarang nak dapatkan duit cepat. Ni kes bersekongkol ngan syaitan/jin la ni. Cuba yang jadik mangsa tu adik dia ke, mak dia ka, nenek dia ka..baru ko tau langit tinggi rendah. Lagi mau samseng.

Aku penah dengar, orang kata..kalau nak elakkan diri dari kena pukau..pakai baju terbalik or bila tidur malam, tidur secara zig zag..meaning, katakanlah korang tido 2 orang sekatil. Sorang kepala kat kepala katil n sorang lagi kepala kat kaki katil..heheheh. Cuba bayangkan kalau tido ngan bini macam ni..ahahhahahahha..cop!! jangan pikir lain aaaaaaa...

Tapi masalah timbul bila tido sowang? nak tidur zig zag lagu mana? kunci jam setiap 1/2 jam tuka posisi tido. Memula 90 degree..after 1/2 jam 180 degree dan seterusnya, sampailah pagi. Sanggup ke? (boleh di praktikkan jika tempat tinggal korang suma kaki pukau belaka)

Anyways. Kalau satu malam tidur terbalik or sehari pakai baju terbalik takpa la geng..kalau hari-hari? Tak masak? Unless, instead pakai baju terbalik, gantikan baju dengan 'underwear'. So, anda tidak akan kelihatan ganjil biarpun memakai pakaian dalam terbalik kecuali..anda berada di kolam renang or tempat mandi awam (pantai, air terjun, parit, lombong...etc).

Tapi terpulanglah pada individu, samada nak pakai baju terbalik or tidur terbalik ke..itu suma petua orang tua-tua. Tapi yang sebaiknya, kita tawakal pada Tuhan..mintak dijauhkan suma ni. Islam, doa padaNya agar dijauhkan diri dan keluarga daripada malapetaka. Christian, Budha, Hindu..pasti ada cara masing-masing. So, amalkan. (chewaah...!! leh jadik pakar motivasi ni)

Orang yang kaki pukau ni mmg tak leh bagi muka. Kalau setakat rompak harta benda je tak pa, kalau dah masuk kes rogol dan bunuh? Mintak jauhlah. Lebih baik tembak ngan senapang gajah.

Bila kes macam ni terjadi, yang jadik mangsa adalah jurual-jurual yang 'tulin'. Periuk nasik dorang dah kena tutup. Mana taknya, baru nak masuk or ketuk pintu rumah, alih-alih nampak signboard "NO SALESMAN". Sapa tak angin satu badan..tapi nak buat macam mana kawan..life. Sapa kata hidup ni senang. Sebab nila setitik, rosak susu sebelanga.

P.S. Aku dulu masa kecik-kecik penah gak jual aiskrim dari umah ke umah..20 posen satu.


Until then


Nak dijadikan cerita (versi Kedayan)

Paanah kamu tedangaa uang kana pukau? Uja biniku kelamai (di Pahang, uang sabalah umah mentuhaku) kana pukau oleh uang jual baang bangsa Thailand. Ia kana pukau pukul 9 pagi (waktu mesia)..babu ani baahu tah kan menghidang mangkanan untuk laki sama anak-anaknya, taus kana pukau.

Uja mentuhaa ku lagi, bini-bini ani menjual baang buatan Thailand..tapi babu ani inda mauk mbali. Lapas atu, bini-bini ani minta tah aing, kaing lihii. Lapas si babu ani mbaii aing ah bini-bini atu, taus tia inda ingat apa-apa. Sada-sada abis amasnya kana cuiik (<>2000.00). Baik juak inda banyak. Lapas atu, babu ani pun mbuat repot polis di Mentakap. Uja polis atu, babu ani uang kedua yang kana ahh taman atu. Maik kasihan.

Macam-macam ulah dangan kaang ani kan luih usin capat. Ani tah tia bila sudah bekawan sama syaitan/jin. Cuba tah yang kana atu adiknya kah, mamanya kah, nininya kah..bahau ia tahu..langit ani tinggi ka andah. Samseng lagi ko.

Aku paanah tedaanga, nya dangan..mun kan membaai inda kana pukau..pakai baju tebalik ataupun tidu tebalik. Macam ani, katakan lah kau tido sekatil bedua, sowang kepala aah kepala katil, sowang kepala aah batis katil..heheheh. Cuba ko bayangkan mun tido macam ani sama binimu..ahahhahahha..cop!! jaan piki lain aaaaaaa...

Tapi, mun tido sowang macam mana? macam mana kan tido tebalik? Kunci jam nganya. Satangah jam sekali tuka hala tido. Mula-mula 90 degree..lapas satangah jam 180 degree..sampai pagi. Sanggup? (boleh pulang kamu amalkan mun tampat kamu diam atu semuanya kaki pukau).

Mun nganya semalam tido tebalik ngan makai baju tebalik inda jua hal..mun bilang haii jamu? malas tah ku ingau. Bulih, daipada makai baju tebalik, pakai sluar dalam tebalik. Mun dangan telihat pun inda ya tetawa..laintah mun aah kolam renang, tampat mandi awamkah (pantai, aing taajun, paiit, lombong...etc)

Tapi, ani tepulah ahh masing-masing, kan makai baju tebalik kah, tido tebalik kah..sumanya uja uang tuha. Baik pulang mintak tolong ah Tuhan..minta jauh. Islam, bedoa aahNYa, minta selamatkan dii sama keluaga daipada malapetaka. Christian, Budha, Hindu..ada tah cara kamu atu. Amalkan saja.

Uang kaki pukau ani jamu, inda payah di baii muha. Mun nganya mencui usin inda jua hal, mun sudah merogol ngan membunuh? Mintak jauh ih. Baik ditimbak ngan senapang gajah.

Bila kes macam ani, yang mbaii kasihan tukang jual baang yang 'tulin'. Pintu ajiiki abisia sudah kana tutup. Mana ndak, bahau tah ngan ngatuk pintu, telihat tia papan tanda "NO SALESMAN". Inda maah sikawan. Tapi inda belaku mbuat apa-apa jamu..hidup. Hidup ani anangnya payah. Sabab nila setitik, binasa susu sebelanga.

P.S. Aku masa lagi damit mesaik jua bejual aiskrim dai umah ke umah..20 posen sebuting.

Bah, kaang tah lagi

3 comments:

agus said...

Memang pukau possible. I know several cases, personally.

Tapi one of my friend's dad told me that you could neutralize the spell by touching the person, either on the shoulder or hand.

And one more thing, kalau orang mintak air kat rumah, cakap air tak da. Tak pun cakap 'kat kedai ada mineral water', habis cerita.

pejaghazali said...

weldone aar bro citer dlam bahasa kedayan :D menarik bah!! :D

si labi said...

agus
pukau is (as u know) normal in sarawak or sabah community, but semenanjung im not sure. Heheh..suruh daknya meli air dirik empun..well, tats a gud trick ~wink

peja,
sekali sekala beb, sudut bahasa. btw, mana ko nyer dialog box n comment section?