Friday, 12 October 2007


---~@ 1 Syawal 1428 Hijrah @~---



Hari ni umat Islam di Holland menyambut Hari Raya Aidilfitri. as promissed, entry kali ni..aku letak gambar-gambar sambutan Aidiltri 1428 Hijrah bersamaan dengan 13hb Oktober 2007. Walaupun tak semeriah di Malaysia, sambutan dan kegembiraan tu tetap ada..

penyambut tetamu (staff embassy), aku pun join sekaki..tumpang 'berasap'. Lama tak berasap siang sambil borak ngan dorang. sesekali jumpa, banyak la cerita yang kuar. dorang suma ok..atas kita lah nak masuk 'line' macam mana. kalau tak kena gaya terkedu, tapi kalau satu 'line'..seronok


bertakbir beramai-ramai sementara menunggu sembahyang raya, syahdu jugakla.

selesai sembahyang sunat aidilfitri..tengah mendengar khutbah

khatib (en. Jamal-staff embassy) tengah baca khutbah.




bersalaman setelah selesai khutbah

salam...salam..jgn tak salam, 0-0..tadak deuce, set point or tie break


suma lapar, hidangan dah tunggu. dorang tak sabar2 nak kuar. "alamak kasut gua kena campak mana?" tak payah risau la pakai kasut mahal, tadak sapa nak cilok kasut korang.

aku pun pelik ngan perangai sesetengah orang 'kita', orang pegi surau, masjid nak buat ibadah..dia bantai curik kasut n selipar jamaah. manusia ni pun ada ka?

p.s. aku berapa kali hilang kasut time semayang jumaat masa kat malaysia. apa dia dapat tah..duit tu mmg la dapat, apa punya minded la.

aku semayang Jumaat kat Sudan pun tak penah ilang kasut/selipar. itu negara miskin tu! Ini malaysia..kaya n harmoni..pun ada malaun yang curik kasut/selipar. patutla..kalau mcm ni minded org kita...sampai bila2 pun kita takan maju. mundur, malas, close minded until further notice!

bukan nak kata aku ni bagus sangat..cuma aku kesal dengan sikap sesetengah orang kita yang boleh dikatakan dari dahulu sampai sekarang....mcm tu jugak, masih di takuk lama.




beratur ikut giliran. juadah adalah sumbangan ikhlas. walaupun tak seberapa..jadilah.

seronok ko ye..dapat makan siang

ahhaha..kuih belum kena sentuh, semua tengah serbu sate, lemang n rendang. tapi by time aku nak belasah kuih ni, suma dah licin! nasib badan.

antara juadah yang ada. mihun ni bini aku yang masak.

happening jugaklah..jumpa kawan lama, orang baru, orang tak kenal n baru nak kenal..bersalaman, duit raya, bagi duit raya...kena pau rokok. macam macam. tapi apa lah hal..setahun sekali. dan masing2 jauh dr family..so, sahabat handai inilah family dorang

sempat la amik gambar ngan member2.


my family n frend tengah posing raya...nak balik dah..si kecik tu mengamuk tak puas tido....ehheheheh


P.S. Masuk tahun ani, 4 tahun sudah aku inda beraya di kampung...


until then

3 comments:

pejaghazali said...

wei..baru ble masuk..ssiot je..apsal baru nih haaa?? btw, selamat hari raya!!

kirim salam dkt sedara aku yang baru sampai from senegal..yang pakai baju brown in the 1st pic :D

silabi said...

laa..sedara ke? sedara sekampung ke sedara betul2?

p.s. small werld indeed

pejaghazali said...

2-2 skali..sedara sekampung, sedara betul2.. :D