Monday, 10 September 2007

--~@ Malaysian Food Fair 2007- The Netherlands @~--


Last weekend the annual Malaysian Food Fair for the year 2007 was held at The Malaysian Embassy here in The Hague.

During these special occasion, malaysians who live here in Holland boleh lepas gian untuk merasa masakan kampung, kuih muih tradisional, buah-buahan Malaysia (eg. durian) dan banyak lagi. Pada sapa nak makan roti canai and nasik lemak..well, inilah timenya.

Main entrance to Malaysia Embassy, The Hague

another snap shot of the main entrance. SELAMAT DATANG!


Suasana lengang lagi. Stall buka kul 12 tengah hari n tutup kul 5 ptg, skang ni stall nampak kosong lagi. Tukang-tukang gerai masih sibuk susun barang-barang yang nak dijual.

ni stall kupon. jual beli dalam kupon. so, terpaksalah tukar duit ke kupon dulu b4 start buying something.

ni lah tukang jual kupon. pagi lagi, org belum ramai. stall buah-buahan sebelah je stall kupon ni. so selalunya lepas dorang beli kupon, dorang straight gi stall kitaorang. yelah, nak beli DURIAN!

mamat ni, antara local staff bini aku. hari ni dia tolong jual buah (termasukla aku sekali). Nampak tak buah durian (D24) tu? import khas dari Malaysia. Manis n lunak, berebut org beli..yang lain tu aku rasa lu org suma kenal..papaya, belimbing, kelapa muda, buah naga...heheheh

Stall buah ni sebenarnya dikendalikan oleh Pejabat bini aku..(Pejabat Kaunselor Pertanian) dorang buat promotion.....harga? leh la tahan murah (jgn convert to RM la bro..kalau convert mmg tak makan!)

tengok, dah stat ramai. bukan orang kita (asian) je yang datang. local pun datang. Yang berkahwin n dpr PR pun dtg bwk family masing -masing.

tapi yang peliknya, hampir semua malaysian yang berkahwin dgn local (Dutch) adalah perempuan.. hhmmm...kurang kacak agaknya orang kita ni ye? lelaki malaysia pulak susah sangat nak jumpa berkahwin ngan minah salleh ni..hehehehe. doesnt it obvious? diam-diam sudah la

gerai awek ni jual sate n nasik lemak. ayah dia ada restoran masakan melayu kat sini. alah, Jelin penah datang makan kat restoran tu time dia tido umah aku ari tu. Jelin? ingat lagi tak Zahari? ni anak dia la..ehheh. Sedapnya sate tuh.. tambah nasi, tambah nasi.. jgn malu2.. buat mcm rumah sendiri..

yang ni pulak kawan dari Brunei (satu family). Dorang mmg selalu datang kalau embassy buat apa-apa majlis. Sempat la amik gambar ngan dorang. Kebetulan me wife n me daughter tgh duduk kat meja yang sama. yang nampak kepala je tu (tengah2), PA Datuk. dia best! kepala ok.

akak ni pun best...ehhehe. selalu dapat makan free time lalu stall dia. Alah bukan apa, dia ni staff MATRADE, satu opis ngan bini aku, so kenal rapat la

nak makan apa lagi ye? luan banyak kaang abis usin, tapi mun inda mbali, kepunan. sia-sia pun pun

meja-meja makan ni sebenarnya kat parking area embassy. so, tak leh nak letak byk sgt meja.



sempat la amik gambar ramai-ramai (bersama tukang-tukang jaga gerai) lepas penat berniaga! duduk no.4 dr kiri tu (white blouse with free hair) our Datuk. Ambassador Malaysia di Holland. yang duduk 2 dari kanan pulak, bos bini aku. dia ok..selalu bagi durian..ehheheh, tau tau je aku hantu durian. aku? ada...

mamat ni tengah makan nasik lemak sebenarnya. saja aku kata nak amik gambar dia sambil belasah nasik lemak. berpeluh dia makan sambal nasik lemak tu...ahhahahha. pedas kot?

P.S. Bila ada occasion macam ni, takda la terasa jauh

until then

1 comment:

jelin said...

mesti ingat kan dua kali kita pi kedai dia... lgpun anak dara dia cun :P